Alegeți limba:     

Probleme și soluții

Punctul de plecare a proiectului CivilCity sunt următoarele două probleme interconectate:

  • Pe de o parte participarea civilă este scăzută în viața de zi cu zi a autorităților (consiliilor) locale.
  • Pe de altă parte sursele autorităților locale scad, în timp ce problemele de confruntat – cum ar fi sărăcia, insuficiența utilităților publice (drumuri, apă, canalizare) sau nivelul de trai scăzut (lipsa trotuarelor, a terenurilor de joc, a căilor pentru cicliști), etc. – sunt din ce în ce mai mari.

Soluția ar fi întărirea rădăcinilor societății și creșterea angajamentului civil. Începând din anul 2000 pe plan guvernamental, regional sau local, au avut loc mai multe inițiative în vederea creșterii implicării societății locale în viața de zi cu zi a autorităților locale. Însă până în prezent, nimeni nu a examinat (cel puțin, nu din puct de vedere științific, juridic sau financiar), dacă aceste măsuri și inițiative izolate s-au dovedit sau nu efective și demne de urmat și în alte localități.

Acest spațiu este umplut de proiectul CivilCity, al cărui obiective sunt

  • – identificarea acelor modele economice și organizaționale existente în România și Ungaria care – în schimbul unui aport financiar mai mare – măresc rolul sferei civile în afacerile publice locale;
  • – analizarea aplicabilității acestor modele din puct de vedere juridic și economic;
  • – formularea de recomandări privind urmarea celor mai bune practici pentru autorități locale și organizații non-guvernamentale.
Conținutul acestui site nu reflectă în mod necesar punctul de vedere oficial al Uniunii Europene.
Mai multe informații referitoare la Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungari-România puteți găsi pe site-ul www.huro-cbc.eu.